Marcaje Rutiere Art 75, 76, 77 - Cap 4 Sec 4 - Regulament Rutier Gratuit Online Mediu Invatare Permis Conducere

Art. 75

(1)Marcajele servesc la organizarea circulatiei, avertizarea sau îndrumarea participantilor la trafic. Acestea pot fi folosite singure sau împreuna cu alte mijloace de semnalizare rutiera pe care le completeaza sau le precizeaza semnificatia.
(2)Marcajele se aplica pe suprafata partii carosabile a drumurilor modernizate, pe borduri, pe lucrari de arta, pe accesorii ale drumurilor, precum si pe alte elemente si constructii din zona drumurilor. Marcajele aplicate pe drumurile publice trebuie sa fie reflectorizante sau însotite de dispozitive reflectorizante care trebuie sa-si pastreze proprietatile de reflexie si pe timp de ploaie sau ceata.
(3)Marcajele nu trebuie sa incomodeze în nici un fel desfasurarea circulatiei, iar suprafata acestora nu trebuie sa fie lunecoasa. Marcajele pe partea carosabila se executa cu microbile de sticla si pot fi însotite de butoni cu elemente retroreflectorizante.

Art. 76
Marcajele aplicate pe drumurile publice sunt:
a)longitudinale, care pot fi:
1.de separare a sensurilor de circulatie;
2.de separare a benzilor pe acelasi sens;
b)de delimitare a partii carosabile;
c)transversale, care pot fi:
1.de oprire;
2.de cedare a trecerii;
3.de traversare pentru pietoni;
4.de traversare pentru biciclisti;
d)diverse, care pot fi:
1.de ghidare;
2.pentru spatii interzise;
3.pentru interzicerea stationarii;
4.pentru statii de autobuze, troleibuze, taximetre;
5.pentru locuri de parcare;
6.sageti sau inscriptii;
e)laterale aplicate pe:
1.lucrari de arta (poduri, pasaje denivelate, ziduri de sprijin);
2.parapete;
3.stâlpi si copaci situati pe platforma drumului;
4.borduri.

Art. 77
(1)Administratorul drumului public este obligat sa aplice marcaje cu linii continue sau discontinue, dupa caz, atât pentru separarea sensurilor si benzilor de circulatie, cât si pentru delimitarea partii carosabile.
(2)Marcajul longitudinal format dintr-o linie continua simpla sau dubla interzice încalcarea acestuia.
(3)Marcajul format dintr-o linie continua aplicata pe bordura trotuarului sau la marginea partii carosabile interzice stationarea vehiculelor pe acea parte a drumului. Când o asemenea linie însoteste un indicator de interzicere a stationarii, aceasta precizeaza lungimea sectorului de drum pe care este valabila interzicerea.
(4)Marcajul longitudinal format din linii continue care delimiteaza banda pe care este aplicat si un marcaj simbolizând o anumita categorie sau anumite categorii de vehicule semnifica faptul ca banda este rezervata circulatiei acelei sau acelor categorii de vehicule.