Imobilizarea vehiculului si Revocare Imobilizare Art 216,217, 218 - Cap 7 Sec 3 SubSec 4 - Regulament Rutier

Art. 216

(1)Imobilizarea unui vehicul se dispune si se efectueaza de catre politia rutiera, în cazurile si în conditiile prevazute de lege.
(2)Imobilizarea se face în prezenta unui martor asistent, prin folosirea,
în interiorul sau în exteriorul vehiculului, a unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare, care se consemneaza în procesul-verbal de constatare a faptei pentru care s-a dispus masura.
(3)În lipsa unui martor asistent politistul rutier precizeaza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
(4)Imobilizarea unui vehicul este interzisa în toate locurile unde oprirea sau stationarea este interzisa.

Art. 217

(1)Atunci când se impune imobilizarea, în conditiile legii, a unui vehicul care transporta produse sau substante periculoase, politistul rutier este obligat sa anunte, de îndata, unitatea de politie din care face parte pentru a se stabili, împreuna cu unitatile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, destinatia finala pentru parcarea autovehiculului.
(2)Imobilizarea unui vehicul care efectueaza transport de marfuri sau produse periculoase ori cu gabarite si/sau mase depasite se dispune de catre politia rutiera, în conditiile stabilite împreuna cu reprezentantii autoritatilor cu atributii în domeniu.

Art. 218

Revocarea imobilizarii se dispune:
a)de catre politistul rutier care a dispus-o, daca este prezent, iar motivele pentru care a fost dispusa au încetat;
b)de catre seful serviciului politiei rutiere din care face parte agentul constatator, daca motivele pentru care a fost dispusa masura au încetat;
c)de catre procuror sau de instanta de judecata, atunci când vehiculul a facut obiectul unei infractiuni.