Circulatia vehiculelor destinate transportului de marfuri sau transportului public de persoane Art 66, 67, 68,69 - Cap 5 Sec - Noul Cod Rutier

Art.66.
(1) Atestatul profesional este obligatoriu pentru conducatorul autovehiculului care efectueaza
transport de marfuri periculoase, transport public de persoane, transport în cont propriu de persoane cu microbuze si autobuze, transporturi agabaritice, precum si pentru autovehiculele de transport marfa cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, care circula în trafic intern si international.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica conducatorilor de autovehicule apartinând Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii si Serviciului Român de Informatii.
(3) Conditiile de obtinere a certificatului de atestare profesionala se aproba prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(4) Certificatul de atestare profesionala care confera titularului dreptul de a efectua activitatea pentru care a fost eliberat este valabil numai însotit de permisul de conducere corespunzator categoriei din care face parte vehiculul condus.
Art.67.
Se interzice transportul pe drumurile publice al marfurilor si produselor periculoase în vehicule care nu au dotarile si echipamentele necesare sau care nu îndeplinesc conditiile tehnice si de agreere prevazute în Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase
(A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr.31/1994, ori pentru care conducatorul vehiculului nu detine certificat A.D.R. corespunzator.
Art.68.
(1) Autovehiculul care transporta marfuri sau produse periculoase poate circula
pe drumurile publice numai în conditiile prevazute de reglementarile în vigoare.
(2) Vehiculele care, prin constructie sau, datorita încarcaturii transportate, depasesc masa si/sau gabaritul prevazute de normele legale pot circula pe drumul public numai pe traseele stabilite de administratorul drumului public sau, dupa caz, de autoritatile administratiei publice locale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Art.69.
Autovehiculele cu mase si/sau gabarite depasite, cele care transporta marfuri sau produse periculoase, precum si cele de însotire trebuie sa aiba montate semnalele speciale de avertizare cu lumina galbena, prevazute la art.32 alin.(1) lit.c), iar conducatorii acestora trebuie sa le mentina în functiune pe toata perioada deplasarii pe drumul public.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu