Examinarea Medicala Conducatorii de vehicule Art 22 - Cap 3 Sec 1 - Codul Rutier Nou

Art.22.

(1) Examinarea medicala se realizeaza în scopul certificarii starii de sanatate si a calitatilor fizice necesare unui conducator de autovehicul sau tramvai.
(2) Afectiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii Publice si se aproba prin ordin al ministrului, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Examinarea medicala se realizeaza în vederea:
a) aprobarii prezentarii la examen pentru obtinerea permisului de conducere;
b) obtinerii certificatului de atestare profesionala pentru conducatorii de autovehicule si tramvaie;
c) verificarii periodice, conform reglementarilor în vigoare.
(4) Examinarea medicala se realizeaza în unitati de asistenta medicala ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens, cu obligatia luarii în evidenta a solicitantului sau a conducatorului de autovehicul sau tramvai de catre medicul de familie. Certificarea starii de sanatate asa cum rezulta în urma examinarii
medicale efectuate în unitatile de asistenta medicala ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens, poate fi realizata si de catre medicul de familie.
(5) Lista unitatilor de asistenta medicala ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) Medicul de familie, atunci când constata ca o persoana din evidenta sa,
care poseda permis de conducere, prezinta afectiuni medicale prevazute în ordinul ministrului sanatatii publice emis conform alin. (2), va solicita examenul de specialitate necesar, iar în cazul în care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat politiei rutiere pe raza careia medicul îsi desfasoara activitatea.
(7) Verificarea medicala se efectueaza în conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(8) Permisul de conducere al persoanei care este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage de catre politia rutiera si poate fi redobândit numai dupa încetarea motivului pentru care s-a luat aceasta masura.
(9) Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de institutiile medico-legale, la solicitarea si pe cheltuiala partilor interesate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu